Stadskanaal: openbare verlichting energieneutraal

Een enkele keer krijg je als bedrijf de kans om een hele serie van je innovatieve ideeën in één project te stoppen. Met het Centrumplan voor Musselkanaal, een kern van de gemeente Stadskanaal, deed zich voor CityTec zo’n mogelijkheid voor. Gelijkspanning, decentrale duurzame opwekking, led-toepassing én dynamische ict-sturing en monitoring van verlichting, kabels en installaties: samen zorgen ze voor volledig energieneutrale openbare verlichting.

Voor het Centrumplan zocht de gemeente naar de meest duurzame oplossing voor openbare verlichting. En dat is gelukt. Met led-verlichting, een aantal masten die zonne-energie produceren, zonnepanelen op het dak van de muziekkapel, kleine windmolens én de toepassing van een gelijkspanningsnet.

Door de combinatie van een gelijkspanningsnet en zonne-energie verlies je een stuk minder energie door conversie: zonnecellen leveren gelijkspanning en led armaturen gebruiken gelijkspanning. De conversie van gelijk- naar wisselspanning en terug slaan we over. Bijkomend voordeel van het gelijkspanningsnet is dat het veel beter geschikt is om het ook te gebruiken voor dataverkeer. Dat maakt een intelligente besturing van de verlichting op hoog niveau mogelijk. Daardoor spaar je nóg meer energie!

Henk Ensink is bij de gemeente Stadskanaal verantwoordelijk voor de openbare verlichting. Hij vertelt: “In Stadskanaal gáán we voor duurzaam. Dat met gelijkspanningsnetten in openbare verlichting voordelen te behalen zijn, is in theorie bekend. Maar iemand moet het zien én er een keer echt aan beginnen. Er is veel belangstelling voor dit project uit het hele land. Tijdschriften over openbare verlichting en led-technologie schrijven er over en we laten zien hoe het werkt aan vertegenwoordigers van verschillende gemeenten.”