CityTec investeert actief in het veiligste gereedschap, materiaal en materieel. Maar soms kun je op de markt eenvoudigweg niet vinden wat je nodig hebt om het werk veiliger en slimmer uit te voeren. En dan is het prettig dat je onder andere een handige en inventieve uitvoerder in dienst hebt, die weet hoe je van een probleem een oplossing maakt.
Hoog en droog onder de paraplu
Dat het in Nederland wel eens flink wil plenzen, zal bij iedereen bekend zijn. En dat water en elektriciteit niet bepaald een veilige combinatie vormen is ook niks nieuws. Werken aan het binnenwerk van lichtmasten is in de regen dan ook niet altijd mogelijk. Onze inventieve CityTec-uitvoerder is hiermee aan de slag gegaan: hij had wel eens sportvissers zien zitten onder mooie, grote paraplu’s met een soort rok er aan voor extra bescherming tegen wind en regen. Een Turkse kleermaker uit de buurt hielp hem om een split te maken in zo’n paraplu, die weer met klittenband gedicht kan worden. Zo kan de paraplu eenvoudig om een lichtmast gezet en kan de monteur hoog en droog aan het werk. De paraplu is inmiddels doorontwikkeld en is nu voorzien van slijpgordijnen die ook nog separaat gebruikt kunnen worden tijdens slijpwerkzaamheden bij aangereden lichtmasten. Passanten of geparkeerde auto’s worden zo beschermd tegen rondvliegende vonken.
Palentrekker
In zuigende bodemsoorten kunnen lichtmasten muurvast blijken te zitten, als we ze willen verwijderen. Dan is het een heel karwei om de mast los te krijgen. Vaak komt er touw aan te pas en veel menskracht, soms moet er zelfs tegen hoge kosten en met de nodige administratieve rompslomp (KLIC-melding) een graafmachine ingezet worden. Dat kan anders, bedacht onze CityTec uitvoerder. Met als basis een goede autokrik ontwikkelde hij een prototype voor een palentrekker, die de lichtmast met een paar eenvoudige handelingen losmaakt uit de bodem. Is de mast eenmaal los, dan kan hij ook nog eens heel gemakkelijk met behulp van het apparaat getransporteerd worden naar de bedrijfswagen.
Armaturenduwer
Bij vervangingsprojecten komt het geregeld voor dat oude armaturen muur-en-muurvast op de mast blijken te zitten. Met het nodige woeste gehamer zijn ze dan vaak nog wel los te krijgen. Maar dat is erg onveilig, zeker als je dat op een ladder staat te doen. Bovendien loop je kans de mast te beschadigen. Dat moet slimmer kunnen, dacht onze uitvoerder. Hij ontwikkelde, ook weer met een krik als basis, een armaturenduwer. De constructie schuift zelfs het meest hardnekkig vastzittend armatuur met gemak, veilig en zonder schade van de mast.
Sleutelen onder spanning
Sleutelen aan het binnenwerk in lichtmasten moet in principe spanningsloos gebeuren. In steden waar een apart net ligt voor openbare verlichting, kun je de spanning van een deel van het net afschakelen. Maar in een flink aantal steden is het OV-net gekoppeld aan het laagspanningsnet, waarop ook huishoudens en bedrijven zijn aangesloten. Met als gevolg dat ook gebruikers zonder spanning zouden zitten. Een veel gebruikte oplossing is dan de kabel voor de mast te knippen.
Je moet later dan wel een las maken om de mast weer aan te sluiten. En dat vormt altijd een verzwakking van je leverbetrouwbaarheid. Onze uitvoerder Dick Breederveld heeft hiervoor een nieuwe, slimme en vooral veilige montage-methode ontwikkeld waar CityTec inmiddels ook een patent op heeft gekregen . Daarvoor is onder andere het isolerend ‘matje’ bedacht, dat op de foto te zien is. De methode maakt het mogelijk te sleutelen aan het binnenwerk van masten door het binnenwerk in te pakken en buiten de mast te brengen en daarna op de isolerende mat te monteren en dit zonder knippen voor de mast en zonder de spanning in een bepaald gebied uit te schakelen. Uiteraard is een bijbehorende, veilige werkinstructie ontwikkeld die op dit moment geldig is in het Stedin verzorgingsgebied en de gesprekken met de overige netbeheerders zijn in volle gang om een landelijke goedkeuring voor deze werkwijze te verkrijgen.