Het haven- en sluizencomplex van Bruinisse (gemeente Schouwen-Duiveland) is één van de drukste knooppunten van scheepvaartverkeer in Nederland. Als verbindingspunt tussen de druk bevaren Zeeuwse- en Zuid-Hollandse wateren, is het er zeker in het toeristenseizoen soms letterlijk aanschuiven om er door te kunnen.
Om de verkeersveiligheid op het water te waarborgen, heeft de gemeente opdracht gegeven de meerpalen op de golfbrekers bij de haven te voorzien van goede verlichting en bewegwijzering. Niet bepaald een standaard-klus, want een elektriciteitsnet ligt er niet en dit soort verlichting ligt nergens zomaar op de plank. CityTec nam de uitdaging aan.
Zonnepanelen
De armaturen die de scheepvaart veilig de weg wijzen, worden met zonnepanelen gevoed. Kabels zijn overbodig en het is nog duurzaam ook. De verlichting wordt bestuurd met behulp van lichtcellen. Die schakelen de lampen aan als het donker wordt en uit als er weer voldoende licht is. De constructie die over de meerpalen wordt geschoven, is een ontwerp van CityTec en helemaal op maat gemaakt. Daarbij is extra aandacht geschonken aan een sterke coating, die niet bang is voor een beetje zilte zeelucht. Ook aan de veiligheid bij onderhoud is gedacht. De constructies zijn voorzien van een zogenaamd ARBO-bordes, een werkbordes waarmee je als monteur veilig en wel onderhoud kunt plegen.
Te water
Om de constructies op de meerpalen te kunnen plaatsen, is een werkschip ingezet. Eb en vloed bepaalden de werktijden. Alleen bij hoogwater kan er goed gewerkt worden. Zo zijn de constructies geplaats, vastgezet en getest.